Sunday, January 29, 2017

Millal on okei kellegagi koos olles oma nutitelefoniga tegeleda

Üks asi, mis mind tihti kettasse ajab, on see, kui olen koos kellegagi, kelle tähelepanu on ainult oma telefonile suunatud.
Kui keegi avastab mind nii tegemas, siis palun kutsuge mind korrale, sest MASINAGA suhtlemine reaalselt juures oleva inimesega rääkimise asemel tähendab äärmist lugupidamatust ja ükskõiksust oma vestluskaaslase suhtes. Pole paremat viisi kellelegi näidata, et sul on temast pohhui, kui temaga koos olles kellegi teisega telefonis suhelda. 

Okei, meil on tehnoloogiaajastu, aga seda enam võiksime püüda säilitada inimlikku suhtlust, saada omavahel päriselt kokku ja vaadata kohtudes üksteisele silma, mitte helendavat ekraani. Ärme tee ennast ühe tehnikavahendi orjaks. Pole vaja välgukiirusel nutiseadet haarata iga hetk, kui see piiksatab. Kas me oleme tõesti muutunud nii igavaks, et pärisvestlus ei suuda meid õnnelikuks teha, küll aga suudab seda ekraanile ilmunud 15 km eemal elava sõbra küsimus "Mis teed?"?

Mõnel juhul on lakkamatu telefonitšekkimine seltskonnas viibides siiski okei. Näiteks, kui:

1. Sa oled oma haigla ainuke valvekirurg, kes peab isegi puhkehetkedel olema valmis selleks, et tuleb haiglasse kiirustada mõnda eluohtlikku juhtumit lahendama.

2. Su pereliige/sõber on väga haige ja vahetab sinuga sõnu, mis võivad jääda talle viimaseks. (Muidugi siis tekib küsimus, miks sa parajasti temaga ei ole.)

3. Sa ootad iga hetk saabuvat infot, millele tuleb viivitamatult reageerida: näiteks just see õiges värvitoonis kassipoeg, kes varjupaika jõuab, või unistuste korteri müügikuulutus.  

4. Sa oled oma soovitud ülikoolieriala pingereas, aga mitte veel lõplikus nimekirjas, ja liigud kogu aeg aina kõrgemale. Jäänud on loetud päevad ja sellele erialale õppima pääsemisest oleneb kogu su ülejäänud elu.

5. 12 aastat su peres ustava sõbrana elanud koer jooksis ära ja panid Facebooki kuulutuse. Iga uus sõnumimärguanne võib tähendada, et keegi on ta leidnud.

6. Sa käisid äsja töövestlusel ja ootad sealt vastust. 

7. Sa vajad organisiirdamist ja ootad, et haigla leiaks sulle sobiva doonori.

8. Sul on sõpradega käimas challenge, mille eesmärk on välja selgitada kõige suurem asshole, ehk inimene, kes on kõige suurem nutisõltlane. Võitja saab auhinnaks suudluse kõige ilusamalt tüdrukult, keda kambakesti teate.

9. Sa oled linna teises otsas peol ja pead kella kontrollima, et ikka õigeks ajaks bussile jõuda. 

10. Sul on nartsissismi või mõne muu vaimse haiguse diagnoos ja sa ei saa midagi parata sinna, et sind lihtsalt olemuslikult ei koti teiste inimeste tunded, viisakus ja muu selline jama.
Lisalugemist saab ühe hea inimese kirjatööst Nihilistis:

No comments: