Monday, March 28, 2022

Kuidas bitcoin'ide eest perverdi mainest vabaneda

Tulin siis ühel päeval pahaaimamatult tööle, istusin arvuti taha ja avasin järjest kõik oma postkastid. Ühes neist oli esmapilgul üsna alarmeeriv kiri. Kirja sisu oli umbes selline, et keegi on saavutanud kontrolli mingi mu seadme üle, mille kaudu on filminud, kuidas ma pornovideot vaatan ja seda hmmm, ütleme siis, et ... naudin. Kirja autor jätkas, öeldes, et tal on kuri plaan nimetatud naudisklev video kõigile mu kontaktidele saata ja et ma kujutaks vaid ette, millist piinlikkust see mulle võib valmistada. 

Aga ta jätkas, lohutades, et mu kimbatusele on lihtne lahendus. Saatku ma talle vaid mõned bitcoin'id, siis jätab ta mu rõlgused üksnes enda silmadele. Kiri oli pikk ja erinevalt teistest õngitsuskirjadest perfektses inglise keeles. 

Pärast mõningat kaalumist otsustasin tehingust siiski loobuda. Aga uurisin asja natuke edasi ja tuli välja, et niisugused väljapressimised on üpris sagedased. 

Leidsin lehekülje, kus oli veel teisigi phishing-kirjade näiteid, millest kõige õõvastavamad ähvardasid otsese vägivallaga. Kujutage nüüd ette, et leiate oma postkastist kõigi teiste kirjade keskelt niisuguse, mille pealkiri on näiteks "I will throw acid to your face". Ja selle sisu öeldakse, et kuritahtlik eks või edu peale kade naiskolleeg on palganud kirja autori sulle hapet näkku viskama. Ning ainus viis seda vältida on kirjutajale bitcoin'e saata. 

Enamasti on tegu ikkagi pettusega. Soovitan internetist selle teema kohta lugeda, siiani on väga huvitav olnud. Aga selleks, et süda rahul oleks, saate kontrollida, kas teie isikuandmed, näiteks paroolid, on kuhugi edasi lekkinud või mitte. Siit: https://haveibeenpwned.com/.

No comments: