Friday, September 22, 2017

Kas inimlapsed on loomadest üle?

Kusagilt jäi silma üks vana reklaam, mis kutsus inimesi üles kõigile kodusoojust jagama. Kõigiks olid seekord koduta loomad. Kui nüüd labaselt lühidalt seletada, siis olid reklaamis esmalt üks kass ja koer külmas talveöös ning seejärel mugavalt diivanil mehe-naise kõrval. Selles reklaamis oli ka väike poiss, kes istus diivani ees põrandal ja lõikas mingeid paberist kaunistusi välja. 

Too pilt käis lähiajal mitmest kohast läbi, kuigi tegu polnud uue reklaamiga, ja neist mitmest kohast kuulsin ühte ja sama asja: kuidas kuradi pärast saab olla, et laps istub põrandal, aga loomad diivanil?
Pani mõtlema. Miks inimesed arvavad, et nende järeltulijad on paremad kui mõne teise liigi omad? Ainuüksi selle põhjal, et lapsed on "meie", nad on meie nägu, meie tegu, meie tehtud? Samal ajal kui loomad on meile küll armsad, kuid kui peaksime valima, meisterdaksime vajadusel oma Pärsia kassidest trooni, mis lastel istumise mugavamaks teeks.

Ma ei mõtle siinkohal inimema, kellele on tema laps ilmselgelt kõige olulisem. Kassiemale on ka tema laps kõige tähtsam, see on looduse puhul igati mõistetav. Ma mõtlen olukorda, kus kõigist osalistest täiesti sõltumatu inimene näeb pilti, kus on tema jaoks võõras laps ja võõras koer, ning usub, et lapse elu on väärtuslikum. Kui ta peaks ühe neist kaljult alla heitma, oleks selleks ilma mingi kahtluseta koer. See on nii väga paljude inimeste jaoks. Mis sellest, et just inimesed on need, kes põhjustavad teistele kannatusi, teevad kurja, tapavad, varastavad, ise halbadest motiividest tulvil, ometi teades, kuidas on õige käituda. Loomades (vähemalt koertes) elab aga omakasupüüdmatu armastus, truudus ja soov olla kasulik, mis teeb nad nii mõneski mõttes inimestest paremaks. Ja ma ei ütle sellega, et valida tuleks loomade kasuks, lihtsalt võib-olla ei peaks me alati pimesi kedagi eelistama ainuüksi seetõttu, et ta on meie moodi.

Alati on selliste teemade puhul keegi, kes saab minisüdari ja küsib, kuidas on võimalik, et ma võrdlen üldse LAPSI ja KOERI. Aga kui jätta kõrvale täiesti egoistlikud ja enesekesksed põhjused, siis kuidas saab objektiivselt öelda, et ühe võõra 6-aastase lapse elu on väärt rohkem kui näiteks aastase rotveileri oma? 

Tegelikult tahan ma öelda üksnes seda, et las need lapsed istuvad pealegi natuke põrandal. 

No comments: