Monday, March 21, 2016

Teine žüriikogemus ehk sedapuhku näidendid

Laupäeval sõitsin esimest korda Mustamäele eesmärgiga võtta taas koht sisse kohtunikelauas ja hinnata julgete tudengite loomingut. Sedapuhku näidendeid. Üritus toimus TTÜ Tudengimaja saalis, mis andis mulle kõige muu hulgas võimaluse tutvuda nii TTÜ kui ka EÜS Põhjalaga.

Kui olin pärast suuri jõupingutusi (ja telefonikõnet korraldajale) õige koha üles leidnud, tuli mul end külalisteraamatusse kirja panna ja tutvuda oma kahe kaaskohtunikuga. Peagi juhatati meid lava ette diivanile, mille eest võis leida lauakese toidu- ja joogipoolisega. Meile tutvustati ülesannet valida välja parim mees- ja naisnäitleja ning parim lavastus. Esmalt valisime aga hoopis žüriile esimehe, kelleks sai meie konsiiliumi ainuke meesliige. 

Enne, kui tudengiorganisatsioonide näidendite vaatamiseks läks, saime esinemas näha tsirkusestuudio Folie akrobaate. See oli lihtsalt õudne, kuidas selle etteaste ajal kurikaid ja noori tüdrukuid läbi õhu lendas. Milline usaldus peab sellises tüdrukutepundis olema.. Pead ju kellegi õlgadel seistes täiesti kindel olema, et need õlad su all ikka kindlana püsivad, ja õhus kellegi käte suunas viskudes - et sind kinni püütakse. Suremiseks on ilmselt paremaid viise, kui sajakonna inimese ees kahe meetri kõrguselt peaga vastu maad põrgata.

Kui olime külma higi kuklalt ära pühkinud, saime juba näidendite juurde asuda. Lavastusi oli kolm ja see oli hea, sest suurem valik oleks parimate valimist veelgi raskemaks muutnud. Kui etteasted olid vaadatud, tuli nende analüüsimiseks ülejäänud saalist eralduda. Peab ütlema, et meie kohtunike kogu oli üsna suurtel eriarvamustel. Vaidlesime, põhjendasime ja tegime kompromisse, kuni jõudsime viimaks kõiki rahuldava tulemuseni.

Parimaks naisnäitlejaks sai Põis lavastusest, mis lahkas ühes naistudengis leiduvaid erinevaid tegelasi (nagu Armastuse Akrobaadid, Kloun, Taltsutaja jt). Parimaks meesnäitlejaks valisime "tallinlase" teisena nähtud lavastusest, mis oli parajalt humoorikas ja mehine adaptsioon saatest "Reisile sinuga". Parimaks lavastuseks valisime tüki nimega "Tsirkus sinus eneses", mis oli ühe õnnetu armastuse lugu. Kui kellegi jaoks pole klounid veel piisavalt hirmsad, siis - palun väga - see lavastus pakkus võimaluse silmitsi seista lausa verise klouniga. 

Žüriiliikmeks olemise juures on kõige parem ilmselt see hetk, kui saab tulemused välja kuulutada. Näha, kuidas sinu osalusel langetatud otsus inimestele nii palju rõõmu teeb ja ovatsioonimere lainetama lööb. Tunda, et valitud said õiged inimesed. 

Kirg on ilus, eriti siis, kui see inimestest välja paistab. Aitäh neile, kes ei pea paljuks oma kirge maailmaga jagada. 

No comments: