Monday, April 18, 2016

Zen ja rahu ehk mmmmm...mandalad

Kord asendasin sekretärilauas Mariliisi ja värvisin ühte mandalat oma uuest värviraamatust nimega "Puhastavad mandalad". Minust möödus T, kes ütles, et ta on alati mõelnud, et kui ükskord pensionile läheb, siis hakkab ka neid värvima. Üks teine töökaaslane ütles mulle, et ma olen "laps, kes tahab lustida". 
Tegelikult on mandalad kõigile.

"Mandala" tähendab sanskriti keeles ringi. See on ajatu, kõike hõlmav sümbol, geomeetriliseks mudeliks kohandatud maailma projektsioon. Mandala vaatamine ja loomine aitab mediteerida, see puhastab, rahustab, lõdvestab ja viib inimese endaga harmooniasse.

Need mandalate värviraamatud on suurepärane lahendus minusugustele kunstientusiastidele, kes joonistada ei oska, aga keda see pisiasi pole kunagi takistanud. Kui järjestikune halbade piltide joonistamine juba liiga palju frustratsiooni tekitab, tulevadki abiks värviraamatud, millesse osavamad kodanikud on juba pildid valmis teinud. Värvimine on ju joonistamisest tunduvalt lihtsam - ning miks mitte tegeleda mõnusalt loomingulise tegevusega samal ajal hinge eest hoolitsedes?

See, mis värve mandala värvimiseks valid, võib öelda nii mõndagi su hetkeseisundi kohta või hoopis selle kohta, milliseid omadusi endasse juurde vajad. Näiteks roosa (südametšakra) on osavõtlikkuse, soojuse, helluse ja kõikehõlmava armastuse värv. Violetne (laubatšakra) tähendab inspiratsiooni ja sügavust; oranž (sakraalkeskus) aga elujõudu, loovust, liikumist ja vabanemist. Punane värv annab jõudu, julgust, soojust, tegutsemisvõimet ja enesekindlust. Aga lugege ise rohkem näiteks Eesti Njingma Budismi entsüklopeediast.

Allikaid: 

No comments: