Saturday, January 3, 2015

Verejanulised koprad

Eile vaatasime A-ga filmi "Zombeavers". Peab ütlema, et need loomad pole veel kunagi varem nii hirmuäratavad tundnud. Kuidas nad seal ikka põlevate silmadega hullunult ringi sebisid, kaunitel noortel inimestel labajalgu otsast ampsasid ja end seintest läbi närisid... 

Pärast seda traumeerivat filmikogemust lohutasime end tunduvalt armsama filmiga ("Mina, Frankenstein") ja võisin need hirmuäratavad koprad meelest pühkida. 

Või kas ikka võisin?
Täna lõunal käisime "Ränduri pubis" söömas. Asjad läksid juba siis kahtlaseks, kui meie kõrvallauda istus kolm kaunist noort daami - kaks brünetti ja üks blond. Täpselt nagu kobraste filmis. 

Lahkudes lasin pilgul mööda söögikoha looduslähedast atmosfääri libiseda. Vaat, kui tore, seal on üks puidust jänes ja ilves ja...

....kobras. Kuradima kobras, täpselt minu kõrval vasakul, hambad irevil, jässakas kere ründevalmis. 

***
Tunne oma hirmu: 

* Kobras ehk piiber (Castor) on loomaperekond näriliste seltsist, kobraslaste sugukonna ainus ainus tänapäevane perekond.
* Kopral on kaks liiki: euroopa kobras (ka Eestis) ja kanada kobras.
Koprad on suured närilised: tüvepikkus kuni 1 meeter, mass 30 kg.
* Tagajäseme teise varba küüs on kahestunud, moodustades omamoodi hargi. See võimaldab loomal karvu harjata ning välisparasiite eemaldada.
* Lõikehambad on suuõõnest eraldatud eriliste mokajätketega, mis võimaldab kopral närida ka vee all, ilma et vesi kurku satuks.
* Saba on kaetud suurte sarvsoomustega.
Uruava või pesaväljakäik asub veepinnast allpool. Pesas on talvel temperatuur üle nulli, vesi ei külmu ja koprad saavad väljuda jääalusesse vette.
5–7 cm läbimõõduga haava langetab kobras 2 minutiga, 10–12 cm läbimõõduga puu ühe ööga.
Koprad väldivad nii laiu ja kiire vooluga veekogusid, millele nad ei suuda tammi ehitada, ja samuti talvel põhjani jäätuvaid veekogusid.

(Allikas: Vikipeedia, vaba entsüklopeedia)

No comments: