Tuesday, May 31, 2016

Templiprostituudid ja kivide lõhkumine ehk India igapäev

Arengumaadest dokumentaalide vaatamine mõjub. Paneb asjad perspektiivi. Ja kurat, kuidas mõjub. Võtame India.
Dokumentaalis "Girl Killers" näeme ühiskonda, kus tüdrukute sünd tähendab perele suurt häda ja kurbust. Tüdruk tuleb kunagi mehele panna ja abielu tähendab, et pruudi vanemad peavad talle tagama kaasavara, mis enamiku vanematest pankrotti ajavad. Eks ole, ja seda ühiskonnas, mis oma elu poolest meenutab lääne inimesele juba niikuinii pankroti kõige madalamat astet. Aga ei, kui inimestel on seal veel 10-ruutmeetrine õlgedest katusega ja ilma põrandata hütike, kus paljasjalgsed lapsed peoga riisi suhu topivad, on kõik veel hästi.

Hästi ei ole siis, kui vastne ema läheb korraks välja kaevust vett tooma ja avastab koju tagasi jõudes, et mees on nende hiljuti sündinud tütre tapnud. Sest tütart on lihtsalt liiga kallis pidada. Küla selgeltnägijad jagavad soovitusi, kuidas lapsi kõige parem tappa oleks: mürgiga, liiga kuuma supiga, neid lihtsalt nälga jättes...

On tüdrukuid, kelle vanemad teevad kõik, et nad ikkagi korralikult üles kasvatada ja kaasavaraga mehele saata. Võtku see siis, mis tahes. On mehi, kes töötavad kaugel ja saavad ainult korra paari kuu tagant pere juurde tulla. Mehi, kes ütlevad, et magavad ööpäevas vaid 3 tundi. Naised käivad kive lõhkumas, mõned koos lastega. Nad võtavad vasara ja löövad sellega kive katki. Käsitsi, kogu päeva. Ja siis räägivad, et see on ohtlik töö, millega võib vigastada nii silmi kui ka jalgu, sest kaitseprille pole ja jalas on sandaalid. 5-7-päevase kivide lõhkumise eest saab meie rahas umbes 14 eurot. 

Üks võimalus peres oleva tütrega toimetulekuks on veel - ta templisse saata ja jumalannale "pühendada". Need tüdrukud ei saa abielluda, mis elimineerib kaasavara probleemi, küll aga tähendab devadasi'ks saamine templiprostituudi elu kogu selle õõvastavas reaalsuses. Devadasi'd on näiteks 18-aastased neiud, kes räägivad, kuidas neil on laps, aga nad ei tea, kes on isa. Nad räägivad, kuidas nende lapsi koolis kiusatakse, sest nende ema on prostituut. Ja seesama devadasi nutab ja ütleb, et ta elu on väga halb. Mehed kohtlevad teda nagu kaltsu, sest hoolivad tegelikult ainult oma perekonnast ja neil on ükskõik, mis temast edasi saab. Seal samas kõrval on ka 18-aastase devadasi murest murtud ema, kes ütleb, et vaesuse tõttu polnud lihtsalt mingit muud võimalust, kui tütar beebina templile "pühendada". Devadasi ema nutab, vaatab oma tütart ja loodab, et järgmine elu tuleb parem.

See kõik toimub praegu. Päriselt.

No comments: