Sunday, March 12, 2017

Kiri headele tüdrukutele, kelles liiga kergesti tekib süütunne

Kallis Hea Tüdruk! 

Ei, Sa ei meelita ennast, kui seda pöördumist lugedes end ära tunned. Mõned inimesed on põhjuseta ennasttäis, pidades end heaks seda tegelikult olemata. Kuid maailmas eksisteerib ka headust, olemuslikult häid inimesi, kes vahel võivad sellele vaatamata teha halbu asju. 

Sina oled üks neist. Ja heaks inimeseks olemise halb külg on see, et lased ülemäära tihti endale liiga teha. Sest lisaks headele inimestele on maailmas inimesi, kes headust ära kasutavad ja kui Sa sellele ootuspäraselt reageerid, ei lõpeta nad kunagi. 

Sa tunned end süüdi, kui ei saa kellelegi mõnda teenet osutada. Kui Sinuga tahavad kokku saada kaks sõpra ja pead ühele neist ära ütlema. Kui tahad kõike jõuda, kõigi jaoks olemas olla ja teha alati nii, nagu Sinult oodatakse, kuid ootajaid on liiga palju ja Sind on vaid üks. 

Süütunde tekkimisele aitavad tihti kaasa ka teised. Inimesed, kes ei saa aru, miks Sa ei tee nii, nagu nad soovivad; kes ütlevad, et oled ebaviisakas, kui kohe neile ei vasta, et oled ülbe, et oled hoolimatu, et oled kauge. Ja kuna Sa oled hea tüdruk, kelles on lihtne süütunnet tekitada, Sa ka usud seda. Sest kui Sa oleksid tõeliselt hea, siis suudaksid ju kõike?

Ma ütlen Sulle nüüd, mis on lahendus, ja see teadmine on tulnud pärast mitut enesesüüdistamist täis ööd. Keskendu sellele, mis on Sinu elus kõige olulisem. Vali enda kõrvale ainult kõige tähtsamad inimesed ja ole nende jaoks olemas, mitte ära püüa kõiki aidata. Sest kui kõik on harjunud Sinu peale lootma, siis ei saa varsti enam keegi Sinu peale loota. Ja siis tunned end jälle süüdi. Kes sellest tegelikult võidab? Mitte keegi. 

Palun ole hea edasi. Aga palun ära lase kellelgi endas süütunnet tekitada või endale halvasti öelda ainuüksi seetõttu, et teie soovid alati ei kattu. 

Vali inimesi, kellega end jagada, ja ära tunne end isekalt, kui on hetki, mil Sa ei taha end jagada. Sest me elame vaid korra ja isegi headel tüdrukutel on õigus elada ainult enda jaoks. 


Armastusega
M-L

No comments: