Tuesday, February 17, 2015

Millal saadakse luuletajaks?

Käisime täna L-ga Arhiivis, kus Hasso Krull ning noorluuletajad Eda Ahi ja Kelly Turk rääkisid traditsioonist, luuletaja isiklikust kogemusest luules ja muust huvitavast. Päris mitu vestlusest läbi käinud väidet puudutasid. 

* Näiteks see, et luuletus võib sündida ka kellegi teise kogemusest, mitte luuletaja enda omast. 
* Või et luuletaja lähedased otsivad (ja leiavad) tihti tema loomingust kohti, mis kuidagi nendega haakuvad, ja mille tõttu nad järeldavad, et luuletus räägib neist. Ja kui ei räägigi neist, siis nad on luuletaja elu nüanssidega enda arvates piisavalt täpselt kursis, et teada, miks selline luuletus on sündinud. 
* Vahel loed mõnda oma vanemat luuletust ega suuda uskuda, et sina oled selle kirjutanud - see tundub nii pagana võõras. 


Tundsin end neis kirjeldustes vägagi ära, aga siis hakkasin mõtlema, miks. Kas see, et ma luuletusi kirjutan, teeb minust luuletaja? Kui keegi küsiks, millega ma tegelen, siis võib-olla ütleksin, et luuletan vahel, aga kindlasti mitte seda, et olen luuletaja. Millal võib keegi üldse end täieõiguslikuks luuletajaks nimetada? Mis on luuletajaks olemise või, õigupoolest, luuletajaks saamise kriteeriumid?
See, kui keegi aeg-ajalt maalib, ei tee temast maalikunstnikku, või kui keegi teinekord oma vennal juukseid lõikab, ei tähenda, et lõikaja võiks end juuksuriks nimetada. Pidupäeva puhul kooki küpsetav ema ei ole pagar ja end vanniminekuks lahti riietav tütarlaps ei ole strippar. Olen juba liiga kaugel? Võib-olla. Aga see kõik kehtib ka luuletamise puhul. Sellest, kui keegi vahel mõne luuletuse kirjutab, ilmselgelt ei piisa, et inimest luuletajaks nimetada.

Mõned arvavad, et selleks on vaja näiteks luulekogu välja anda. Mis on tegelikult üsna hea kriteerium. Hea oleks teada, et luulekogust piisab ja siis oledki täieõiguslik luuletaja. Aga kas ikka oled? Või pead välja andma vähemalt kaks luulekogu? Kolm? Kümme? Kas vaja läheb ainult luulekogusid või peavad need ka inimestele meeldima selleks, et võiksid end luuletajaks nimetada? Ehk oled siis juba hea luuletaja?

Juuste lõikamise eest saab raha tavaliselt juuksur. Ennast riietab raha eest lahti tavaliselt see, kes striptiisitarina töötab, samamoodi nagu saiade küpsetamise eest makstakse pagarile ja kingade parandamise eest kingsepale. Seega kas luuletajaks võivad end kutsuda need, kellele selle eest midagigi makstakse? Või hoopis need, kes saadud summast end ka edukalt ära elatavad? 

Kellegi politseinikuks, õpetajaks, torulukksepaks või geenitehnoloogiks olemine minus millegipärast selliseid küsimusi ei tekita.

Aga millal luuletajaks saadakse? 

EDIT: Vikipeedia ütleb, et A poet is a person who writes poetry. Võta sa siis kinni.

2 comments:

...võtmehoidja... said...

Hakkasin heietama ja kommentaar oleks tulnud pikem, kui postitus, seega mõtlesin ümber. Mis ma öelda tahan on see, et kui kunagi kohtume, võib pikema defineerimisõhtu teha :D

M-L M said...

Selline õrritaja oma pika kommentaariga :D Aga ühe korraliku defineerimisõhtu peab ära tegema küll