Tuesday, September 1, 2015

Miks sa jälle midagi ei ütle?

Ma ei saa seda postitust ilmselt kogu inimkonnale laiendada, aga tahan lihtsalt öelda, et vaikimine ei tähenda alati: a) häbelikkust ega b) ükskõiksust, mida minu vaikimisele kõige enam on omistatud. Vaikimisel võib tegelikult olla veel enamgi põhjuseid kui need kümme. Aga minu tagasihoidlikud (vaikivatel hetkedel) tehtud enesessevaated ja observatsioonid ütlevad, et kümme tõenäolist vaikimise põhjust on (juhuslikus järjekorras) järgmised:

1. Häbelikkus – Okei, võtame need kaks siis eest ära, mis juba nimetatud said. Häbelikkus, tagasihoidlikkus, nimetagem seda, kuidas tahes, mitte kõigil inimestel ei tule suhtlemine vabalt välja, eriti kui tegu on võõra seltskonnaga. Inimesed kardavad tihti sõna võtta, sest vaikimine on turvalisem – vaikimisele kriitika saamine pole nii hull kui millegi rumala ütlemisele. Suurt osa inimestest huvitab väga, mida teised neist arvavad, ja seega on nad pigem häbelikult vait, kui riskivad rääkimisega.

2. Ükskõiksus – Kui teema inimest ei puuduta, on ta vait. See on positiivne, kui kuuled lähedalt pealt, kuidas kaks võõrast inimest omavahel vaidlevad, ja negatiivne, kui sina oled üks kahest tülis osalejast. Teiste asjadesse on parem ennast mitte segada. Ja enda asjades tuleb kohal olla. Kõige hullem asi on see, kui kellegagi mingi olulise asja pärast tülitsed ja ta jääb vait ainuüksi sellepärast, et sa ei lähe talle piisavalt korda, et ta vastamiseks viitsiks pingutada. Sa pole ta vaeva väärt. Tal on ükskõik. Ta on vait ja mõtleb samal ajal hoopis, millist konjakit homme vanaisale sünnipäevaks kinkida või kas peaks oma Facebooki kaanepildi ära muutma.

3. Inimene teab liiga vähe. Tahtsin selle punkti alguses kokku võtta sõnadega „liigne rumalus“, aga see oleks ebaõiglane. Kui inimene teab mingist kõnealusest teemast liiga vähe ja seetõttu teis(t)ega kaasa ei räägi, on see pigem tark kui rumal tegu.

4. Inimene teab liiga palju. Näiteks nagu seda, et pole mõtet vaielda inimesega, kes usub tõsimeeli, et taimed tunnevad samamoodi valu nagu loomad, mistõttu on ka nende söömine julm, või et trikkide õppimine on tsirkuseloomade jaoks lõbus. Sa tead, et see pole nii, aga tead ka seda, et sellistel vaidlustel pole võitjaid, vaid on ainult kaotajad. Võib-olla teed paar lootusetut katset, et oma seisukohti väljendada, aga kui oled tark, ei lase sa oma vaidlushimulisel jutukaaslasel endale lauset „Kapsas tahab ka elada“ viis korda öelda.

5. Väsimus. Vahel lihtsalt ei jaksa suhelda. Seda peaksid iseäranis hästi teadma inimesed, kes töötavad näiteks klienditeeninduses, kel on tulnud päevas sajale inimesele naeratada, nendega sõbralikult vestelda ja neile suppi pakkuda, ning kes koju jõudes on pidanud kuulma oma elukaaslase, pereliikme või korterinaabri käest murelikku küsimust: „Kas midagi on juhtunud, et sa nii vaikne oled?“

6. Keskendumine. Pole vahet, kas keskendud sellele, mida keegi parajasti sulle räägib, lahendad keerulist tõlkeprobleemi; püüad segasevõitu Exceli faili lahti mõtestada; laulusõnu, armastuskirja või hagiavaldust kirjutada või mõnes asjas enda jaoks selgusele jõuda. Kui inimene tahab tõeliselt keskenduda, siis ta tõenäoliselt samal ajal ei räägi.

7. Füüsisest tulenevad takistused. Võimatu on rääkida vahetult pärast mandlioperatsiooni. Kui möödunud on veidi rohkem aega, muutub rääkimine kergemaks, aga siiski mitte täiesti nauditavaks tegevuseks. Veel võib juhtuda, et kui inimene on kakluses kaotanud esimese hamba, püüab ta selle puudumise presenteerimist kaaskodanikele vältida. Raske on rääkida ka siis, kui suu on hõivatud mõne muu tegevusega, nagu söömine, joomine ja ka näiteks suudlemine.

8. Usaldamatus. Kui inimene on seltskonnas, mille liikmete usaldusväärsuses ta kindel pole, võib ta vaikida. Keegi ei taha ennast ega oma mõtteid avada inimestele, keda ta ei usalda. Siinkohal võib oma osa olla ka varasematel halbadel kogemustel, kus inimese usaldust on kuritarvitatud. Igatahes on usaldamatus üks võimalikest vaikimise põhjustest.

9. Halb tuju/mure. Võib-olla jäi inimese väike sõrm hommikul kirjutuslaua sahtli vahele ja teeb talle põrguvalu, võib-olla käis ta eelmisel päeval lähedase matustel või tuli inkassofirma temalt sisse nõudma võlga, mille maksmiseks tal raha pole. On inimesi, kes ei taha pärast selliseid juhtumeid palju rääkida.

10. Sõnu pole vaja. Te teate kõik selliseid hetki.

2 comments:

Helen said...

Nõustun 100% sellepostitusega! :)
Heh. Ma tean küll, kust sa selle viimase pildi said :P

M-L M said...

Tore, on kui mõttekaaslasi :) Pildi napsasin jah ühest ilmselgelt väga kasulikust tumblrist :D