Monday, November 17, 2014

Äratuskell: 05:10: Sees

[Püüe mahutada oma ajakavasse viimane aasta ülikoolis, esitlus- ja tõlkimistöö on mind viinud tõdemuseni, et vahel on vaja väga vara ärgata. Seda eeskätt siis, kui enne päevaseid loenguid tuleb hulk aega veel töötegemisele pühendada. Kell 5.00 tõusmine pole minu jaoks tegelikult kuigi sage nähtus, mistõttu on see kuidagi...kummaline. Vastik ei ole. Kindlasti oleks vastikum iga päev sellisel kellaajal tõusta, vahetevahel võib seda siiski teha. Liiatigi kui see võimaldab mul vähemalt kuus tänuväärset tundi oma armsat tööd teha ja pärast seda kella 12-ks loengutesse minna.]

Aga

kell viis hommikul ärkamine on kahtlemata

kummaline. 
Pärast räiget õudusunenägu ärkad ehmatusega ja vaatad mobiiltelefonilt kella. Äratus peaks olema 5.10. Kell on 5.02. Ise tõusta on palju parem kui lasta kellal end äratada, mõtled, teed südame kõvaks ja rebid endalt maailma kõige soojemana tunduva teki. Viina ja Sass vaatavad sind voodinurgast oma pruunide karusilmadega ühtaegu kohkunult ja etteheitvalt. Sass on imestusest lausa pisut külili vajunud ja otsib käpaga Viinalt tuge. Anna andeks, Sass, homme ma enam nii ei tee, lubad, ja alustad valulikku ärkamisprotsessi. 

Samasugust valu kogevad teisedki. Viiekordses vastasmajas põleb kolmes aknas tuli.

Sa ei leia oma sokke ega kodurõivaid. Sa otsid voodi katteriiet, tähtsat sõnastikku ja sülearvuti laadijat. Ja kuhu sa oma telefoni juba panna jõudsid? Sa saad ainult pooleldi aru, mis su ümber toimub. Osa su ajust ei taha üldse koostööd teha, aga mingi osa on värske ja puhanud. Mäletad igat detaili oma õõvastavast unest, sulle tuleb pähe hea lahendus ühele tõlkeprobleemile ja kõigele lisaks tekib tühjalt kohalt iseeneslikult paar luulerida. Sellepärast ju tasubki vara ärgata, tuletad endale meelde ja avastad kohe, et telefon on märkamatult kuidagi oma korpuse kirjutuslaua alla heitnud.


Viiekordses vastasmajas põleb viies aknas tuli. 

Pärast kruusitäit kohvi, kahte tomati-kurgivõileiba ja mõningast tühjal pilgul enda ette põrnitsemist on läbitud ärkamise viimane level. Nüüd oled sa üleval, lähed tagasi oma tuppa, istud kirjutuslaua taha ja avad arvuti. 

Viiekordses vastasmajas põleb kaheksas aknas tuli. Kell on 5.20.

No comments: